Кои витамини помагат при безсъние?

Публикувано от PartyMan 29/08/2016 0 Коментар(и) Полезни съвети,Здраве,

 

Понякога безсънието не се провокира само от неудобен матрак, чувство на тревожност или стрес. Учените потвърждават, че липсата на витамини също може да бъде една от логичните причини. 

Важно е да се наспиваме добре, за да можем на следващия ден да сме концентрирани и пълни с енергия. Затова трябва да бъдем внимателни дали тялото ни не страда от липса на витамини. Някои от тях са пряко свързани с „молекулите на Морфей”. В епифизната жлеза в мозъка ни се произвеждат необходимите за тялото серотонин и мелатонин, които са „виновниците” за регулярния цикъл бодърстване-сън. Серотонинът стимулира паметта и концентрацията и носи енергия на организма, а мелатонинът е предпоставка за спокоен сън. Какво обаче е общото между тях и витамините от група В?

Витамините от група В са пряко свързани с аминокиселината триптофан . Тя спомага за образуването и синтеза на серотонин, като по този начин се намира необходимия баланс в ритъма будно състояние – сън. Мелатонинът  също се синтезира от триптофан, чрез синтез на серотонин.

По-детайлни изследвания върху конкретни представители на групата сочат, че дефицитът на витамин В3 може да бъде причина за депресия, а В12 – на тревожност. Тези състояния са сред най-честити причини за безсъние или често събуждане. В Япония е проведено проучване с хора, които имат хронични проблеми със съня. След дълготраен прием на витамин В12 се е забелязало подобрение и отшумяване на проблемите.

Друго изследване, публикувано в Journal of Royal Society of Medicine, разкрива връзката между понижените нива на витамин В6 и хроничната умора. Липсата му прави човек раздразнителен, отпуснат и води до трудно заспиване. Храни, от които можем да си го набавим са риба тон, сьомга, банани, пуешко месо и др. 

Кои други микроелементи са полезни за съня?

Магнезий. Той е важен за доброто функциониране на централната нервна система. Проучване, направено през 2006 година доказва, че липсата му води до умора, раздразнителност, депресия, дори умствени увреждания. Можем да си го набавим от зеленчуци със зелени листа, тиквени семки, боб, леща и др.

Витамин D. Неговата липса също е логична причина за състояния на умора и сънливост. Той същое  „набеден” като възможна причина за безсъние. Това доказва проучване, направено през 2012 година и публикувано в Journal of Clinical Sleep Medicine. Храни, богати на витамин D са гъбите, сьомгата, рибата меч и др.

Затова преди да посегнем към хапчета за сън е добре да разберем, че здравословният начин на живот и хранене и приемът на достатъчно витамини е добра предпоставка за качествена почивка през нощта и повече енергия на следващия ден.  

Коментирай

Loading...