Как да се справим с болките във врата

Публикувано от PartyMan 31/08/2016 0 Коментар(и) Здраве,

Болките във врата – защо и докога?

 

 

Много хора страдат от болки във врата, които са причина за дискомфорт в извършването на ежедневните дейности. Когато те отминат в рамките на дни рядко си задаваме въпроса от какво са били предизвикани... докато не се появят отново. Важно е да се знае какви са причините и как могат да бъдат избегнати. 

Много хора страдат от болки във врата, които са причина за дискомфорт в извършването на ежедневните дейности. Когато те отминат в рамките на дни рядко си задаваме въпроса от какво са били предизвикани... докато не се появят отново. Важно е да се знае какви са причините и как могат да бъдат избегнати.

На болката във врата трябва да се обърне специално внимание когато тя продължава повече от седмица или когато е придружена от други симптоми. Тя може да бъде следствие от различни фактори:

МУСКУЛНО НАПРЕЖЕНИЕ. Често неправилната стойка на тялото може да доведе до напрежение в областта на врата и раменете. Това се случва и при продължителна работа на бюро, при която рядко се сменя позицията на тялото и ръцете. Такъв тип проблем може да бъде причинен и при неправилна позиция на главата на възглавницата по време на сън или когато се чете книга в леглото. Не на последно място различни физически дейности също могат да са причина за болка в мускулите в тази зона.  

За съжаление през последните години много деца страдат от болки във врата, които през годините могат да се засилят и да засегнат и гръбнака и да станат хронични. Една от основните причини за това, според експертите на универистета Curtin в Австралия, е продължителното използване на таблет (повече от 30 минути). Много родители позволяват на децата си да стоят пред екраните повече от нужното време, особено когато са навън, за да може да вечерят на спокойствие например. Този вреден навик обаче може да доведе до проблеми със стойката, които да се проявят едва след години.

НАРАНЯВАНИЯ. Вратът е изключително чувствителна зона когато става въпрос за падания, катастрофи или спорт, при които мускулите се подложени на напрежение, различно от обичайното.

ЗАБОЛЯВАНИЯ. Често болките във врата се дължат на заболявания като остеопороза (при която отслабва плътността на костите), фибромиалгия (при която се наблюдават мускулни болки по цялото тяло), шийна дискова херния и др.  

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВРАТА?

Ако усещаме схванатост и напрежение във врата и не знаем от какво е породено то, можем да опитаме няколко изпитани метода, които да облекчат състоянието ни. Ако не помогнат до няколко дни е желателно да се обърнем към лекар за помощ.

1.    Поставяне на лед, последвано от затопляне с горещ душ или електрическа възглавница.

2.    Прием на болкоуспокояващи лекарства.

3.    Ако спортуваме редовно е желателно да преустановим тренировките за няколко дни.

4.    Практикуване на упражнения или йога, които леко разтягат мускулите на врата.

5.    Внимание към стойката и позицията на тялото, както при седнало, така и при изправено съсътояние. Това включва най-вече избягване на вредния навик да държим мобилния си телефон между ухото и рамото.

6.    Честа смяна на позицията на тялото.

7.    Лек масаж в областта на раменете и врата.

8.    Смяна на възглавницата с ортопедична такава.

Ако симптомите не отшумяват или са придружени от наличие на възли, подувания, температура, главоболие, проблеми с дишането и движението на крайниците, трябва да се консултираме с лекар. 

Коментирай

Loading...