Как да изберем възглавница?

Публикувано от PartyMan 05/09/2016 0 Коментар(и) Полезни съвети,

Не само матракът, но и възглавницата е от изключително важно значение, ако искате да се наспивате добре. Затова трябва да бъдете внимателни при нейния избор. 

 

  1. Възглавницата не трябва да бъде нито много твърда, нито много висока, за да не причинява болка във врата. Идеалната височина е между 10 и 20 сантиметра.
  2. Обърнете внимание и на широчината на възглавницата, особено ако се въртите повече по време на сън. Главата не трябва лесно да достига до краищата при обръщане.
  3. Сменяйте възглавницата си на всеки 2 - 3 години.
  4. Ако имате проблеми с гръбнака е по-добре да си вземете възглавница, чийто пълнеж е от мемори пяна, която се адаптира към движението по време на сън и поема извивките на главата и по този начин намалява напрежението, което се упражнява върху мускулите и гръбначния стълб.
  5. Ако имате навика да спите по гръб, е препоръчително да да имате по-ниска и мека възглавница, за да избегнете извиване на врата напред към тялото.
  6. Ако имате навика да спите на една страна, е препоръчително да имате по-твърда възглавница, която добре да уплътнява разстоянието между ухото и рамото.
  7. Ако имате навика да спите по корем, е препоръчително да имате ниска възглавница, за да избегнете евентуално напрежение в гръбначния стълб.
  8. Винаги бъдете подготвени и разполагайте под ръка с надуваема възглавница, ако се налага да пътувате.
  9. Ако страдате от алергии или астма, трябва да избягвате възглавниците, които имат пълнеж от вълна, пера или латекс. В тези случаи е за предпочитане да заложите на микрофибър.
  10. При възглавниците с пълнеж от вълна трябва да се има предвид, че с времето те постепенно се втвърдяват.

 

Препоръчва се възглавницата да се проветрява, ако не всеки ден, то поне през ден и калъфката и да се сменя всяка седмица. Малката по размер, но важната за съня Ви възглавница, може да бъде причина за сутрешна усмивка или гримаса. Внимателният избор при закупуването гарантира първото!

Коментирай

Loading...