Какво не знаем за съня?

Публикувано от PartyMan 27/09/2016 0 Коментар(и) Знаете ли, че... ?,

Знаем, че сънят е необходим, за да възстановим силите си и да дадем почивка на тялото и ума. Но с него са свързани и много любопитни факти, които ни разкриват колко още непознати и неразгадани тайни се крият в царството на сънищата...

Знаем, че сънят е необходим, за да възстановим силите си и да дадем почивка на тялото и ума. Но с него са свързани и много любопитни факти, които ни разкриват колко още непознати и неразгадани тайни се крият в царството на сънищата...

Необходимо е да се сънува

Понякога се оплакваме, че сънуваме страшни сънища или че заради тях не се наспиваме добре. Но всъщност дори и те са полезни за здравето ни. Хората, които никога не сънуват е по-вероятно да развият проблеми с личността и психиката.

Колко бързо забравяме сънищата си?

Сънищата се забравят на 50 % до 5 минути след събуждането, а до 10-тата минута около 90 % от спомена за тях е напълно заличен.

Кога сънуваме ?

Още през далечната 1913  година един френски учен за пръв път започва да изследва и да се занимава с физиологичната страна на съня. Едва през 1953 година обаче, в лаборатория в Чикаго се доказва, че сънят има цикличност и спейки, всеки човек минава по няколко пъти през всеки отделен цикъл, който трае около 90 минути. В първата фаза се спи леко, а в следващата е ред на дълбокия сън, при който тялото си почива и се произвежда хормона на растежа. Следващата фаза е наречена REM (Rapid Eye Movement – бързо движение на очите), при която постепенно се ускорява сърдечният ритъм и дишането, активизира се и мозъчната дейност. Именно по време на този цикъл се сънува много активно. През другите фази, за разлика от REM, сънищата са по-рядко срещани и са по-реалистични.

Цветни ли са сънищата ни?

По-голямата част от хората преди са сънували черно-бели сънища, но се наблюдава тенденция този процент да намалява. Учени са открили, че има връзка между това явление и телевизията. Преди, когато тя е била черно-бяла, хората са сънували повече сънища без цвят, но в днешно време именно заради цветните образи, които се запечатват в съзнанието, все повече хора виждат и насън цветни образи.

Можем ли да измисляме образи насън?

Не е възможно, твърдят учените. Според тях сънуваме хора, които сме запечатали някога в съзнанието си, независимо дали са просто познати, срещати на улицата, видяни в някой филми, запомнени или забравени. Това правило обаче важи само за хората. Възможно е да се сънуват абсолютно непознати места или предмети. Известни са разказите за големи научни открития или идеи, променили света, които водят началото си именно от царството на сънищата... или поне така твърдят Мери Шели за Франкенщайн, физикът Никола Тесла за голяма част от своите изобретения, Елиас Хоу за шевната машина. В наши дни една от най-невероятните истории е тази на Лари Пейдж, който разказва, че една от основните идеи, която довежда до създаването на Google му е хрумнала именно насън. Той е държал винаги нещо за писане до леглото си и е успял да я запише и доразвие.

Колко може да издържим без сън?

Учените твърдят, че без да спи, един човешки организъм може да издържи 13 дни, след това преминава в състояние на вечен сън. В опит да установи това, през 1964 година 17-годишният американец Ранди Гарднър се опитва да направи рекорд и да постави тялото си на изпитание, под научно наблюдение. Той прекарва без да спи малко над 11 дни. По-късно британкaта Морийн Уестън успява да добави още 7 дни отгоре, но именно през тях тялото и ума и не са били в кондиция. Започнала е да халюцинира, а след приключването на експеримента се e наблюдавалa частична загуба на памет, влошено зрение, чувство на параноя и проблеми с говора.  

Кой хърка най-много?

Около 60% от населението по света над 50 години хърка докато спи. Най-често това се наблюдава при пушачите и хората с наднормено тегло. Любопитен факт е, че най-високият регистриран звук на хъркане e 90 децибела (което като сила може да се сравни с шума на Ниагарския водопад или този от мотор или камион).

Коментирай

Loading...