Каква връзка има между съня и дните от седмицата?

Публикувано от PartyMan 08/09/2016 0 Коментар(и)

Има дни от седмицата, в които спим по-кратко, в други – по-дълго, а в трети – по-добре. Попадаме ли и ние в тази класификация? 

Научни изследвания, проведени от App Sleep Cycle с над 900 хиляди души, показват, че в понеделник спим най-малко, в сряда най-дълго, а в събота – най-добре.

ПОНЕДЕЛНИК

Това е денят с най-лошо качество на съня. Както може да се предполага, събуждането е най-трудно в първия ден от работната седмица. Средното количество сън, в сравнение с това през седмицата, е с 20 минути по-малко. Цифрата е леко по-висока при швейцарците и германците.

СРЯДА

Този ден се характеризира с най-добра почивка. Качеството на съня в сряда достига своите максимални стойности за около 58 % от хората по света. Това важи най-много за страни като Китай, Чехия и Швейцария.

СЪБОТА

Този ден повсеместно е най-предпочитаният за сън. Неслучайно и броят на тези, които спят добре в съботната сутрин е най-голям – около 90 % от населението в световен мащаб. На челни позиции в класацията е Португалия, където сънят се увеличава с 41 минути, в сравнение с този през седмицата.

НЕДЕЛЯ

Според данните от Sleep Cycle, в последния ден от седмицата може да не спим чак толкова дълго или добре, но за сметка на това се събуждаме в най-добро настроение. Най-щастливи в това отношение са жителите на Мексико, Колумбия, Чили, следвани от държави като Швейцария и Австрия. За разлика от тях, американците и жителите на Канада се чувстват по-добре след събуждане в ранните часове на съботния ден. 

 

Коментирай

Loading...