Знаете ли, че позата за сън издава характера ни?

Публикувано от PartyMan 12/10/2016 0 Коментар(и) Знаете ли, че... ?,

Всеки от нас заема определена поза в леглото преди да заспи. Много често тя се запазва през нощта и се събуждаме по същия начин. Обикновено този навик не се променя с времето и именно заради това учените са проявили интерес към този факт и са потърсили връзка между начина, по който спим и нашия характер.

Всеки от нас заема определена поза в леглото преди да заспи. Много често тя се запазва през нощта и се събуждаме по същия начин. Обикновено този навик не се променя с времето и именно заради това учените са проявили интерес към този факт и са потърсили връзка между начина, по който спим и нашия характер.

Докато през деня всяко наше действие е съзнателно и можем да налагаме контрол над поведението си, то през нощта неподправените страни на нашата личност излизат наяве. Какви всъщност сме по душа – неуверени, авантюристи или малко твърдоглави?

Изследвания, направени в института „Sleep Assessment and Advisory” в Лондон доказват, че измежду десетките различни пози, които могат да се заемат по време на сън, най-повтарящи се са шест. Ето кои са те и какво издават за характера ни:

Поза „Зародиш”

Това е най-разпространената поза за сън. За това говорят и цифрите, защото около 40% от хората я предпочитат. От тях доста по-голям брой са жените в сравнение с мъжете. Нарича се „зародиш”, защото се свързва с позата, която сме заемали в майчината утроба. Неслучайно тя се свързва с желание и нужда да се скрием и отделим от външния свят. Спейки по този начин, сякаш се връщаме назад в детството. Затова и в тази поза се сънуват по-често кошмари. Ако и Вие спите така, значи сте чувствителна душа, независимо дали криете това под дебела и твърда на пръв поглед обвивка.

Изпъната поза

Тази поза също се среща често. Легнали на една страна и с изправени  крака и ръце до тялото - така спят около 15% от хората. Те са добронамерени и доверчиви. Повечето хора, които заемат тази позиция по време на сън са екстровертни личности. Единсвеният им недостатък е, че понякога са малко твърдоглави.

Позиция „Мечтател”

Другата често срещана поза, заемана от около 13% от хората, прилича на човек, който е протегнал ръце, за да прегърне някой. Оттам идва и името и́. Тялото е изпънато и само ръцете са протегнати и отпуснати напред. Това говори за откритост и прямота. Тази позиция за сън издава и някои по-специфични черти на характера като мнителност. Тези хора могат да са и доста цинични понякога. Обикновено трудно взимат решения и ги обмислят дълго.

Позиция „Войник”

Неслучайно тази позиция се казва така. В нея спящият е легнал по гръб с изпънати крака и ръце по тялото. Както издава строгостта на тази поза, не е учудващо, че тя разкрива трудно поддаване на емоции. Хората, които я предпочитат са интровертни, тихи и спокойни по характер. Те избягват неясни ситуации и отношения, обичат реда и прецизността. Освен, че се гордеят с тези си качества, често ги изискват и от останалите около тях. С такава резервираност се отличават 8% от хората.

Позиция „По корем”

Едва 7% от хората спят по корем и с ръце нагоре, често обгърнали възглавницата. Лекарите предупреждават, че тази поза увеличава риска от хъркане... още един повод за притеснение на тези и без това тревожни хора. Предпочитанията към тази позиция на тялото по време на сън издава благ нрав на хора, които обичат да са в компания, спонтанни, чувствителни, но и поддаващи се лесно на стрес и притеснения. Лесно минават от едно емоционално състояние в друго, бързо се палят  и могат да станат недоверчиви и критични.

Позиция „Звезда”

Тази позиция може да изглежда много удобна, но само за спящия, в никакъв случай – за този, който е до него. При нея тялото е по гръб на леглото, а ръцете и краката са разперени встрани и заемат почти цялото легло. Хората, които спят така обичат да са център на внимание, уверени са в себе си, способни са на дълбоки чувства и са екстровертни личности... прекрасни качества денем, които надали половинката оценява по същия начин нощем!

Коментирай

Loading...