Възглавници


Наред с матраците, възглавниците са един от най-важните елементи за качествения сън на човека. Именно от избора на подходящата възглавница зависи гарантирането на удобството и комфорта през нощта, както и липсата на неспокойство, въртене и непрекъснато будене. Ние от фирма Матраци Симеонов сме напълно наясно със значението, което имат възглавниците не само за съня, но и за цялостното здравословно състояние на човека. Поради тази причина към богатата колекция от видове и серии матраци, предлагани в каталога ни, сме добавили и няколко изключително качествени и полезни за потребителя модели от категория „Възглавници“. Преди да видим най-отличителните сред тях обаче, ще поговорим малко за това кое е точното време за смяна на старата възглавница и какви са принципите, които трябва да се следват при избора на нова такава.

Как да разберем, че е време за смяна на възглавницата?

Възгланица 1 богат избор
Разнообразие от възглавници

Това е един доста важен въпрос от гледна точка запазването на хубавия, спокоен и здравословен сън на човека. По принцип се смята, че една възглавница не бива да се използва за по-дълъг период от три години. Така или иначе обаче има няколко признака, чието появяване е сигурен знак, че трябва да смените възглавницата дори по-рано. Нека да видим тези признаци в следващите редове.

 • загуба на форма – това е може би първият и най-видим за човешкото око признак, който да ви подскаже, че вашата възглавница е вече остаряла и не е способна да ви осигури качествения и спокоен сън, от който имате нужда. Защо се получава тази т.нар. загуба на форма на възглавницата? Важно е да се знае, че с течение на времето на използване на една възглавница, в нея се натрупват мъртви клетки и най-различни микроорганизми. Подобни елементи в дългосрочен план водят до изтъняване и загуба на формата на съответната възглавница. В случай, че този процес вече осезаемо се отразява върху външния вид на възглавницата, ви препоръчваме да не губите повече време. Изборът на нова и подходяща за вашите потребности възглавница е единственият начин да запазите удобството и комфорта си през нощта.
 • поява на бучки – друг видим елемент, сигнализиращ за неблагоприятни промени в структурата и състоянието на старата възглавница. Трябва да сте абсолютно наясно, че щом една възглавница е на бучки и изисква разтръскване или набухване на пълнежа преди лягане, тя вече не може да изпълнява пълноценно своето приложение. И колкото по-бързо бъде сменена, толкова по-добре за вашия качествен сън и отлично здравословно състояние.
 • болки във врата – и след видимите признаци за остаряването на една възглавница, стигаме и до физиологичните такива, които са доста по-неприятни, тъй като са свързани с болка или чувство на некомфорт в различни части от вашето тяло. Причината за тях се крие най-вече във факта, че старите възглавници се превръщат в доста по-слаба опора от необходимата. А оттам следват и негативните последствия за спящия, обикновено проявяващи се рано сутринта преди ставане. Тези последствия включват болки в областта на врата или гръбначния стълб. Също така старата възглавница може да доведе до главоболие и продължаващо чувство на дискомфорт през деня, както и за редовно недоспиване, отразяващо се върху цялостното здравословно състояние на човека.
 • алергични реакции и инфекции – още едно неблагоприятно последствие за човешкото тяло, роля за което играят възрастта и състоянието на възглавницата. В повечето случаи старите възглавници съдържат мазнини, мръсотии и други остатъци, които водят до появата на зачервявания, обриви и дори инфекции. В случай, че и вие имате подобни проблеми, би трябвало да се замислите дали пък възглавницата не е сред основните причини за тях. В допълнение, наличието на прахови акари по възглавниците, които се използват от дълго време, е доста неприятно за хората, страдащи от астма и различни алергии. Праховите акари значително ще подсилят симптомите на тези състояния и ще направят приятния и спокоен сън на практика невъзможен за постигане.

Възглавница според предпочитаната поза за сън

Възглавница 2 на супер цена
Време е за нова възглавница

След като вече сте наясно с признаците, които ви подсказват, че трябва да си вземете нова възглавница, е време да обърнете внимание на различните критерии, улесняващи избора ви. Първият от тези критерии, заслужаващ специално внимание от ваша страна, е предпочитаната ви поза за сън. Или казано по друг начин, дали обичате да спите по гръб, по корем или настрани. А може би пък не сте постоянни в това отношение и често сменяте позите си за сън? Която и от тези опции да се отнася за вас, тя определено е важен елемент и отправна точка в избора на нова възглавница. Нека да видим как точно отделните пози за сън ви ориентират в подобен избор.

 1. Спане по гръб – спането по гръб е един от най-често срещаните варианти при повечето хора. За да бъде удобно и комфортно то обаче, трябва да има осигурена здрава и стабилна опора за вашия гръбначен стълб. Именно от възглавницата зависи създаването на такава опора. Избраната от вас възглавница е нужно да гарантира естествената извита позиция на гръбнака. Което означава, че е добре да се насочите към по-твърда възглавница, препоръчително анатомична такава. Средната височина на възглавницата може би е тази, която ще ви свърши най-добра работа при спане по гръб.
 2. Спане по корем – спящите по корем обаче имат съвсем различни нужди и потребности от споменатите досега. Разбира се, отново погледът трябва да е насочен към поддържане на гръбначния стълб в естествено положение по време на сън. Но типът възглавница, който ще го постигне в този случай, е малко по-друг. Ако спането по корем е най-предпочитаната от вас поза, то тогава задължително трябва да си вземете ниска и мека възглавница. Освен че ще спомогне за постигането на подходящото положение на гръбначния стълб, такъв тип възглавница ще предпази и врата от изкривяване.
 3. Странична поза – страничната поза за спане също е избор на немалко хора. За да се постигне максимална степен на удобство и комфорт при нея, ви е нужна по-висока и твърда възглавница. Така ще се спомогне за задържането на обем от възглавницата между главата и раменете на човека. В допълнение, и анатомичните възглавници биха били доста добър избор за спокойния и приятен сън на спящите настрани.
 4. Смяна на различни пози – доста интересна опция, тъй като изисква от вас да си изберете възглавница, която би пасвала сравнително еднакво добре на всички пози за сън – по гръб, по корем и настрани. В тази връзка можем да ви препоръчаме да заложите на средното положение както по отношение на мекота, така и за височината на възглавница. Средната мекота и височина ще удовлетворят максимално вашите потребности при смяната на различни пози през нощта.

Други критерии за избор на възглавница

Възглавници 3 по избор
Богат избор на възглавници

След като сте съобразили избора си на възглавница със своята предпочитана поза (или пози) за спане, идва време да обърнете внимание и на няколко други важни елемента. Елементи, от които зависи получаването на максимални дози удобство и комфорт по време на сън. Сред тях са размера на възглавницата, нейната форма, използвани материали, шевове и т.н. Ето какво трябва да знаете за всички тези елементи на възглавницата.

 • размер – в предишната точка от текста акцентирахме върху височината на възглавницата и нейната взаимовръзка с предпочитаните пози за сън от човека. Дължината и ширината обаче са други елементи, върху които също трябва да се помисли. В повечето случаи стандартните размери на възглавниците включват дължини от 40 до 80 см и ширини от 30 до 50 см. Ако на вас ви трябва нещо по-различно обаче, е добре да се обърнете към производител, който е склонен да направи и специални възглавници по поръчка на клиента.
 • форма – след размера, идва ред и на формата на възглавницата. Традиционните форми на възглавниците са квадратна и продълговата. Ако имате здравословни проблеми и болки в областта на шията и гръбначния стълб или пък някакви други специални потребности, можете да си поръчате ортопедична възглавница. Този тип възглавници имат за задача да облекчат различните неразположения и чувства на дискомфорт и да съдействат за запазването на правилното положение на тялото през нощта. Ортопедичните възглавници ще ви гарантират възвръщане на спокойния сън и пълноценната почивка, позволяващи да посрещнете с желание и нови сили следващия ден.
 • шевове – елемент от възглавниците, на който всъщност твърде малко потребители обръщат внимание. А той играе значителна роля за качеството, надеждността на възглавницата и нейната устойчивост във времето. Например е добре предварително да проверите дали шевовете на възглавницата са малки и достатъчно здрави. Пунктурите, направени от иглата, също не трябва да са прекалено големи, защото в бъдеще могат да доведат до получаването на дупки във възглавницата. Може би подобни неща ви се струват твърде дребни и детайлни, но е добре да се вземат предвид. Особено ако държите на това да си купите качествена възглавница, с която няма да имате проблеми още след първоначалното използване.
 • допълнителни свойства – и не на последно място, потърсете си възглавница, която да предлага и допълнителни свойства с оглед повишаване на вашето удобство и комфорт. Такива допълнителни свойства могат да бъдат свързани с въздухопропускливост, надеждна защита от бактерии, устойчивост от износване. А някои възглавници имат способността да реагират на температурата на човешкото тяло, приемайки неговата форма. Имайте предвид обаче, че подобни възглавници в повечето случаи не бива да се перат. Причината за това е, че едно евентуално пране би довело до загуба на тази тяхна способност.

С какъв пълнеж да е възглавницата?

Удобни Възглавници 4
Удобни възглавници

Умишлено обособихме този критерий като отделна точка, тъй като е доста важен за избора на наистина правилната възглавница за нуждите, предпочитанията и възможностите на потребителя. По отношение на пълнежа на възглавницата обикновено най-често появяващият се въпрос или дилема е дали той да бъде синтетичен (или изкуствен) или пък да изборът да падне върху пуха като най-подходящ пълнеж. В следващите редове последователно ще разгледаме особеностите, предимствата и недостатъците на всеки един от споменатите варианти.

Синтетичен пълнеж: предимства – това са възглавници, направени от изкуствени пълнежи. За подобни изкуствени пълнежи могат да бъдат използвани пяната, полиестерът, латексът и др. Въпреки, че в зависимост от конкретния пълнеж, синтетичните възглавници имат някои разлики по отношение на своите качества и особености, то за цялата група е възможно да бъдат обобщени няколко силни и слаби страни. Именно тези силни и слаби страни ще разгледаме по-надолу в текста. Ако изберете възглавница със синтетичен пълнеж, ще получите следните преимущества:

 • изгодна цена – няма как да не започнем с цената като основна причина за избор на възглавниците със синтетичен пълнеж. По принцип този тип възглавници са сред предпочитаните избори за масовия потребител у нас. Сравнително ниските и достъпни цени на възглавниците със синтетичен пълнеж са до голяма степен предопределящия фактор за подобна тенденция.
 • защита срещу алергични реакции – това е едно доста полезно преимущество, което носят на потребителя възглавниците със синтетичен пълнеж. То се дължи най-вече на факта, че за производството им са използвани синтетични материали. А синтетичните материали няма как да предоставят подходяща среда за развитие на праховите акари и други вредни микроорганизми, увеличаващи алергичните реакции и симптоми. Така че с пълна увереност можем да кажем, че възглавниците със синтетичен пълнеж са изключително подходящ вариант за хората, страдащи от астма и алергични заболявания.

Синтетичен пълнеж: недостатъци – основният недостатък на възглавниците със синтетичен пълнеж отново произлиза от изкуствените материали, от които те са направени. Въпросните изкуствени материали значително понижават надеждността и устойчивостта на спалните продукти във времето. Разбира се, трябва да се отбележи, че има някои разлики по този признак в зависимост от конкретния материал, използван за пълнеж. Но като цяло възглавниците със синтетичен пълнеж са с доста по-кратък живот отколкото пухените такива.

Пухени възглавници: особености и преимущества – съвсем логично пухените възглавници се предлагат на пазара на сравнително по-висока цена от тези със синтетичен пълнеж. В замяна обаче те носят на потребителя много повече ползи и преимущества. Нека да видим кои са въпросните ползи и преимущества в следващите редове.

 • устойчиви - за разлика от възглавниците със синтетичен пълнеж, пухените такива са доста устойчиви и ще се запазят в отлично състояние за дълъг период от време. Период, през който те ще ви предоставят максимални дози удобство и комфорт, и ще ви позволят да се наслаждавате на спокоен, приятен и пълноценен сън.
 • подкрепящо свойство – подкрепящото свойство или подкрепящата функция на пухените възглавници се състои в това, че те автоматично възстановяват деформирания през нощта обем. Или казано с други думи, няма нужда на сутринта след ставане да се занимавате с оправяне или наместване на самата възглавница. Като ориентир за силата на подкрепящото свойство можете да използвате количеството пух в съответната възглавница. Колкото по-голямо е то, толкова повече се увеличава и ефектът по възстановяване на деформирания обем.
 • защита срещу изпотяване - пухените възглавници са добър вариант и за хората, които имат проблем с изпотяването през нощта. Този тип спални продукти притежават свойството за регулиране на температурата на човешкото тяло. Така че хората, спящи на пухени възглавници, несъмнено ще постигнат положителни резултати по отношение ограничаване на изпотяването по време на сън.

Пухени възглавници: слаби страни – както всеки друг тип възглавници, и пухените такива си имат някои недостатъци. Най-сериозният сред тях е свързан с хората, страдащи от алергии. За разлика от тези със синтетичен пълнеж, пухените възглавници не са подходящи за подобни групи потребители. И причината за това е много проста. Пухът, който се използва за пълнеж на въпросните спални продукти, е идеален за разполагане на гнездата на праховите акари. А когато микроорганизмите по вашата възглавница започнат да се увеличават, несъмнено ще имате проблеми със засилване на симптомите на своите алергии през нощта.

Съвети за почистване и поддръжка на възглавниците

Меки възглажници
Меки възглавници

Колкото и качествена и надеждна да е една възглавница, запазването на отличното й състояние във времето до голяма степен зависи от нейното правилно почистване и поддръжка. Именно в тази посока ще бъдат съветите, които ще ви дадем в следващите редове:

 • редовно пране – препоръчително е възглавниците да се перат редовно с цел избягване наличието и разпространението на прахови акари по тях. Както вече казахме, праховите акари са микроорганизми, които имат особено неблагоприятно влияние върху хора, страдащи от астма или различни алергии. Повечето специалисти съветват възглавниците да се перат поне веднъж месечно, за да не се сблъсквате с подобни проблеми.
 • деликатни програми за изпиране – друго важно нещо, на което трябва да обърнете внимание. Винаги пускайте възглавниците на деликатни програми за пране, в противен случай може да се стигне до тяхното повреждане или деформиране. Не забравяйте да проверите и етикетите от производителя, преди да пристъпите към самото пране. Напълно възможно е за някои по-стари пухени възглавници да не се препоръчва пране, а по-скоро химическо чистене. Така че прочетете внимателно дадената от производителя информация и я използвайте, за да изберете най-правилния начин за почистване и поддръжка на вашата възглавница.
 • не прекалявайте с праха - в никакъв случай не бива да прекалявате с количеството прах, което слагате при пране на възглавниците. Ако количеството е прекалено голямо, могат да се запазят остатъци от прах по възглавницата, които впоследствие да се наслоят. А това отново крие рискове от възникване на алергични реакции и различни неприятни симптоми. Дори в определени случаи е по-добре вместо прах да използвате течен перилен препарат, който се измива значително по-лесно от водата по време на самото пране.
 • пълно изсъхване – и накрая, след като вашата възглавница вече е изпрана, тя трябва да бъде оставена да изсъхне изцяло. Поставянето на дори леко влажна възглавница обратно на леглото е възможно да доведе до образуване на мухъл, поява на вредни микроорганизми и деформиране на самата възглавница. Затова след изваждане на възглавницата от пералнята, я подсушете с хавлиена кърпа, която да поеме голяма част от водата. Впоследствие я оставете за няколко часа навън на слънце или, ако е възможно, в сушилня.

Възглавници – специалните предложения от каталога на Матраци Симеонов

Лщбима марка възглавници
Любимите възглавници

В каталога на фирма Матраци Симеонов можете да откриете само и единствено  възглавници от най-високо качество, предоставящи на потребителя максимални дози удобство и комфорт през нощта. Те са идеалното допълнение към матраците от популярната марка и своеобразен завършек на усилията ни за предлагане на пълен комплект от продукти за спокоен сън и пълноценна почивка. Ето част от нашите специални предложения от категория „Възглавници“:

 1. Възглавница Мемори пух – възглавница, чийто пълнеж се състои от пух от мемори пяна и пух от полиуретанова пяна.  Възглавница Мемори пух притежава редица свойства и преимущества, които са определящи за добрия сън на потребителя. На първо място, тя е антиалергична и създава своеобразна защитна среда срещу различните вредни за човека микроорганизми. Тази възглавница е с анатомично съобразена форма, гарантираща надеждна поддръжка на врата и гръбначния стълб.  Възглавница Мемори пух не променя своите качества при изпиране, а освен всичко друго пристига при клиента и с капитонирана калъфка от 100% фин памучен плат.
 2. Микрофибърна възглавница – продукт от каталога на фирма Матраци Симеонов, направен с пълнеж от микрофибърни влакна. Микрофибърната възглавница също притежава антиалергични и антибактериални свойства. Устойчива е на износване, като не променя своите качества и първоначално състояние след изпиране. Анатомичната форма ще донесе максимални дози удобство и комфорт дори на потребителите с различни проблеми и болки в областта на шията. При поръчване на Микрофибърна възглавница, ще получите заедно с нея и калъфка от полиестер, като доставката е напълно безплатна за вас.

Заложете на възглавниците от каталога на фирма Матраци Симеонов и направете стъпка напред към по-качествена, спокойна и пълноценна почивка през нощта, гарантираща ви бодрост и добро настроение на следващия ден.

Как да разберем, че е време за смяна на възглавницата

Възглавница според предпочитаната поза за сън

Други критерии за избор на възглавница

С какъв пълнеж да е възглавницата

Съвети за почистване и поддръжка на възглавниците

Възглавници – специалните предложения от каталога на Матраци Симеонов

 

Възглавници 1
Покажи:
Сортиране:

Възглавница "Симеонов"

Състав:- Пух от полиуретанова пянаСвойства:· Въздухопропусклива · Анатомично съобразена форма · Устойчива на износванеРазмер: 50 х 70 см.

10.00 лв.

Възглавница Мемори пух

Състав: - Пух от мемори пяна - Пух от полиуретанова пянаСвойства:· Антистатична· Въздухопропусклива · Анатомично съобразена форма · Устойчива на износване · Не променя качествата си при изпиране · Капитонирана калъфка от 100% фин памучен платРазмер: 50 х 70 см.  

12.00 лв.

Непромокаем протектор за възглавница

Протекторът е подходящ за възглавница с размери 50/70 см.Прекрасен аксесоар за хигиеничен и здравословен сън.Предпазва възглавницата от замърсявания и течности.Изключително безшумен материалПране на температура до 60 градуса.

6.00 лв.

Промоция 5 бр. Възглавници "Мемори пух"

Промоция 5 бр. Възглавници "Мемори пух"Състав:- Пух от мемори пяна- Пух от полиуретанова пянаСвойства:· Капитонирана· Въздухопропусклива· Анатомично съобразена форма· Устойчива на износванеРазмер: 50 х 70 см.

55.00 лв.

Промоция 5 броя Възглавници "Симеонов"

Състав:- Пух от полиуретанова пянаСвойства:· Въздухопропусклива · Анатомично съобразена форма · Устойчива на износванеРазмер: 50 х 70 см.

45.00 лв.

Протектор за възглавница

Протекторът е подходящ за възглавница с размери 50/70 см.Изработен е от плат капитониран с 200 гр. полиестерна вата.Пране на температура до 40 градуса.

6.00 лв.

Loading...